Ma sem főztem!
Te igen? Szuper vagy. De tényleg!
Sőt, akkor is az vagy, ha rendeltél, ha maradékot melegítesz,ha az anyósod főzött, ha gyümölcsön éltek és még sorolhatnám.
Hollóné Jahola Ivett viszont tuti főzött és ő szintén egy szuper nő – ezt már akkor tudtam, amikor csak reggelente vigyorogtunk egymásra az ovi udvarán, ugyanis egy kezemen meg tudom számolni, hány anyukának van reggel akkora mosolya, mint neki! Na de nem ezért beszélgetünk most, hanem mert őszintén szólva tőlem borzalmasan távol áll a konyha. Huhh, igen, leírtam. Ő viszont profi és örömmel él a lehetőséggel, hogy másokat is motiváljon.
Nem mondom, néha engem is elkap a gépszíj és akkor egy fél szakácskönyvet végigfőzök. A képernyőfotóim tele vannak receptekkel és Selena Gomez főzőműsorát is néztem már (olyan klassz színes edényei vannak!), de a mindennapos, rutinszerű étkezési menedzsment, na az nekem kihívás. Ennek összetett okai vannak és a kisebbik gyerekem étvágyát elnézve valószínűleg változást is kell eszközölnöm a főzési szokásaimon. Részben ezért is csaptam le Ivettre a fehérvári Pici Piac jótékonysági sütivásárára való készülődés közepette, hogy márpedig én is kérek receptet a csodáihoz! Ivett ugyanis azon kívül, hogy két gyerekes családanya, egy szuper instagram profil gazdája is, ahol egyszerű, de nagyszerű tippekkel bombázza az arra fogékony (és kevésbé fogékony) követőit is.
Ha tovább olvastok, akkor pedig ti is kifotózhattok magatoknak egy receptet – nem tőlem, nyugi.
KÉREK MÉG!
Oké, próbálok koncentrálni a kérdéseimre, de nem igazán tudom levenni a szemem a gyümölcsnyársról, amin… formára vágott kiwiket látok?? Mindig fontos volt számodra, hogy mi és hogyan kerül eléd a tányérra, vagy ez az anyasággal került középpontba?
Gyerekkoromban is szerettem szépen elrendezgetni a tányéromon az ételeket, de az igazi áttörést valóban a saját gyermekeim adták. A nagyobbik kislányom elég válogatós, így mindig ki kell találni valamilyen formát vagy elrendezést, hogy biztos legyen a siker és tele legyen a pocakja.
Egy ovis és egy bölcsis kislány anyukája vagy, de minek vallod magad ezen túl, ki- mi voltál azelőtt és honnan jött az ötlet, hogy ne csak a tányérjukra kerüljenek az általad készített finomságok, hanem instagramra is?
A lányok előtt és most is a családi vállalkozásunknál dolgozom, ahol az adminisztratív munkában veszek most inkább részt. De emellett imádok sütni, így még a lányok születése előtt elvégeztem a cukrász képzést, hogy többet tudjak erről és jobban rálássak, mi hogyan készül. Ekkor kezdtem el fotózgatni, amiket elkészítettem, de később ez abbamaradt az első kislányom születésekor. Beszippantott az anyaság teljesen és nem igazán foglalkoztam azzal, hogy megörökítsem, miket alkotok. Majd miután megszületett a második kislányom és lett mellettük időm, jobban elmélyedtem újra a sütés- főzés megörökítésében és onnantól kezdve teszek fel egyre több képet az instagramra. Ha beválik egy receptem és az egész család imádja, akkor a képek mellé leírás is felkerül. Ha még több időm lesz, szeretnék majd hogyan készült videókkal is segíteni, hogy gyors egyszerű és finom ételeket tehessünk a gyerekek és férj tányérjára.
Én gyakran hangoztatom, hogy nem vagyok egy konyhatündér, aminek számos oka van és persze nem jelenti, hogy ne szoktam volna sütni-főzni, nem éhezik a család. Annyira. De valljuk be, gyerekek és a családtagok különböző igényei mellett azért a napi (minimum) öt étkezés még rutinnal és szeretettel sem könnyű feladat néha. Te hogy oldod ezt meg, mik a tuti időmenedzsment tippjeid? Bevonod például őket is a konyhai teendőkbe? Hogyan találod és hogyan tálalod (haha) ki a menüt? Amit itt most magam előtt látok, az is szuper kreatív megvalósítás.
Az időmenedzsment tippem az, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a férjem is tud és szeret is főzni, így ő mindenben segít és közösen találjuk ki, hogy mi legyen a menü. Mindig figyelembe vesszük, hogy a lányok miket szeretnek igazán, így a főétkezés során a leves vagy a második tartalmaz olyan hozzávalót, ami a kedvencek közé tartozik. Ha kell picit módosítunk a recepten, hogy ők is szívesen megegyék. Például olyan gyümölcsökből készül a leves, amit nagyon szeretnek vagy ha a főzeléket akarom, hogy megegyék, akkor úgy teszem bele fasírtot, hogy mosolygós fej legyen. Nálunk csak az ebéd a meleg étkezés. Reggeli és vacsora általában szendvics vagy egy olyan hidegtál/sajttál, amiről mindenki szabadon válogathatja le, amit szeret. A tízórai és uzsonna gyümölcs, keksz, süti, általában finomságok. Próbáljuk tartani az oviban megszokott időrendet, így ez is ad egy támpontot a napra.
ÉHES VAGY MÁR?
Hoztál pár (egy tonna ínycsiklandozó) ételt ide, nézzük először a szendvicseket. Azt mondtad, nálatok ez tuti mindig bejön és örömmel lelegelik a zöldségeket is róla, hogyan szoktad variálni ezeket? Honnan merítesz ihletet, amikor valami már a nyolcvanötödik formában se akar mondjuk lemenni?
Nálunk is vannak jobb és rosszabb napok az étkezés során. Hiába variálom, akkor sem hajlandó megenni. De általában, ami az esetek 99%-ban bejön, az a sajttál. Van egy nagy ikeában kapható forgótálcám, amit megpakolok sokféle sajttal, felvágottal, kenyérrel és zöldségekkel. Így mindenki választhat, amit csak szeretne.
Ezen kívül pedig, amit ide is hoztam az egyik tuti szendvicskrémem:
250g krémes túró
100g görög joghurt
1kk só
1kk fokhagyma por
1kk szerecsendió
Összekeverem és mehet is rá a kenyérre/pirítósra. De akár mártogatósnak is nagyon finom, uborka- vagy répacsíkokkal.
Ha szendvicsként fogyasztjuk, akkor mehet rá még sonka, sajt és uborkakarika.
Ez alapkrém variálható könnyedén, ha elhagyjuk a szerecsendiót, de mehetnek bel e zöldfűszerek vagy lilahagyma is. Így a gyerekek és mi sem unjuk meg egyhamar.
A gyümölcs és a keksz tökéletesnek tűnik köztes étkezésekre (nálunk ez ovitól vacsoráig tart “még mindig éhes vagyok” felkiáltással 3 perces szünetekkel), ezeknél mitől lesz valami egészséges és örömet is okozó a gyerekeknél? Gyönyörű nyársakat csináltál, a keksz rózsaszín, van, hogy ennek ellenére nem jön be a lányoknak valami édes kísérleted?
Próbálok mindig olyan alapanyagot felhasználni, ami kevés adalékot tartalmaz. Ezért is jó, hogy van saját kertünk, ahol sok minden megterem. Így egészségesebb, az biztos, mert tudjuk, hogyan termett. Valamint az, hogy együtt neveljük a zöldségeket a gyerekekkel örömet okoz nekik. Együtt locsoljuk és szedjük le, így számukra is többet jelent, ha megeszik.
Huhhh nem is egyszer van olyan, hogy nem ízlik nekik az édes sütemény. Általában a csokis és krémes sütik mindig nyerők, de a diós vagy mákos sütiket annyira nem szeretik. Valamint ők is, mint én a gyümölcsöket frissen jobban szeretik, mint megsütve.
Ha már itt tartunk, neked mi a kedvenc ételed?
Amit más főz (NEKEM IS!!!) Na de a viccet félre téve, ez egy nehéz kérdés… Én imádom a húsokat, így most a mézes-fokhagymás sültcsirke rizibizivel talán a kedvenc.
Ha jól tudom, a megjelenés mostanában nem csak a tányéron, de saját magaddal kapcsolatban is kiemelt szerepet kapott. Jártál színtanácsadáson, elkezdted eszerint frissíteni a gardróbod. Milyen érzés ezen az úton járni, mi a legnehezebb és mi a legélvezetesebb az új információkkal és a megújulással kapcsolatban? Mi alapján válogattad össze a mai szettedet?
Fantasztikus élményben volt részem, amikor részt vettem élénktélMarcsi szín- és stílustanácsadásán. Rà kellett jönnöm, hogy eddig nagyon rosszul tudtam, mi áll jól nekem és ezeket a megszokott színeket elengedni nagyon nehéz. Eddig feketét és pirosat hordtam előszeretettel, de most ezek a színek legfeljebb alul maradhatnak meg, az arctól távol. Annak örülök, hogy nyár van és így én is bátrabban veszem meg és veszem fel az új színeket. Még sokat kell így is tanulnom ezzel kapcsolatban, de úgy érzem jó úton haladok.
Mindig inspirálsz, hogy lépjek ki komfortzónámból és merjek bátran színekkel telve öltözködni. (AWWWWW!!)
Most a fotózásra a Zendaban kapható ruhát és övet választottam, amit tunikaként viselek a jól bevált farmeremmel.
Tudom, azt mondtam, én nem írok nektek receptet, de most mégis!
Fogjatok egy jófej anyukát – úgy érzéssel;
próbáljatok időpontot egyeztetni gondolomformán (ez több hetet is igénybe fog venni),
találjátok ki, mit vesztek fel,
mondjátok le az időpontot, mert a gyerek beteg,
majd a következőig küzdjetek tűzön-vízen át, hogy összejöjjön,
tegyetek el két poharat,
egy termoszt tele (alkoholmentes) koktéllal és dumáljatok egy jót.
Hogy mi sül ki ebből? Az csak rajtatok múlik, de mint mindenben, ebben is fontos a gyakorlás 😉
Szeretettel,
Viki
Engem ezek a ruhák sóztak be:
póló: esc studio
szoknya/ruha: Varianno
kalap: Kántor Erika – CrazyTeatime
papucs: RekaVago x Batz
FOTÓK: Séllei Lilla